Till startsida

Studera utomlands

Att vara utbytesstudent innebär att du studerar utomlands som en del av din utbildning på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Tillsammans med oss planerar du vilka kurser du vill läsa på det partneruniversitetet du vill åka till. Lite längre ned på sidan hittar du mer information om vilka som är våra partneruniversitet.

Vill du göra praktik eller bedriva fältstudier utomlands? I så fall finns möjlighet att praktisera på ett företag eller en organisation i ett annat land eller att samla in material till din uppsats. Läs mer på Humanistiska fakultetens webbplats.

Varför ska jag studera eller praktisera utomlands?

Utbytesstudier och praktik kommer att ge dig förbättrade språkkunskaper, nya perspektiv och ett internationellt kontaktnät som du får nytta av både i fortsatta studier och i arbetslivet. I de flesta fall får du ett stipendium med dig utöver CSN. Kurserna du läser på våra partneruniversitet kan du räkna in i din examen.

När ska jag ansöka?

Ansökan är öppen 10 december-1 februari för både påföljande höst- och vårtermin. Tänk på att det tar tid att förbereda utlandsstudierna, så börja planera i god tid före sista ansökningsdag!

Mer information finns på Göteborgs universitets sidor för utlandsstudier och praktik.

Hur länge kan jag studera utomlands?

Inom våra utbytesprogram kan du studera tre till tolv månader på ett europeiskt universitet.

När kan jag åka?

När du åker beror på hur du har valt att lägga upp dina studier. Du måste ha läst minst 60 hp innan du är behörig för utbytesstudier. Läser du fristående kurser och bygger en egen examen kan du åka när det passar bäst i utbildningen. Du kan antingen läsa valfria kurser utomlands eller kurser som motsvarar vad du skulle ha läst på hemmaplan. Planera för ditt utbyte tillsammans med studievägledaren i ditt ämne så att du vet vad som passar för dig.

Utbytesstudier för dig som läser ämneslärarprogrammet

Har du religion som andraämne finns möjlighet att studera utomlands en termin. Du bör läsa kurser som kan tillgodoräknas inom din lärarutbildning.

• Du som har religion som andraämne och läser till gymnasielärare kan förlägga termin 8 utomlands. Du studerar då de sista 30 hp i ditt andraämne, nivån 61-90 hp.
• Du som läser med inriktning åk 7-9 kan förlägga termin 5 utomlands. Även du studerar då de sista 30 hp i ditt andraämne, nivån 31-60 hp.

Ta kontakt med din studievägledare för lärarutbildning om du vill undersöka möjligheterna att studera utomlands under din utbildning.

Vart kan jag åka?

Längre ned på sidan hittar du våra partneruniversitet och som student hos oss har du förtur till dessa platser. Andra institutioner på Humanistiska fakulteten har också partneruniversitet och ibland har du även möjlighet att söka till dem.

Göteborgs universitet har partneruniversitet runt om i hela världen. Vill du resa till något universitet utanför Europa hittar du mer information här: GU-gemensamt avtal. Tänk på att du konkurrerar om platserna till dessa partneruniversitet med alla studenter på Göteborgs universitet.

Kan jag räkna in kurserna i min examen?

Ja, du kan räkna in kurserna i din examen. Du kan välja kurser inom ditt ämnesområde eller läsa helt andra ämnen.

Vem ska jag vända mig till med frågor?

Vänd dig till din studievägledare med frågor om utbytesstudier. Studieplanering är viktigt när det gäller utlandsstudier så var gärna ute i god tid.

Våra partneruniversitet i Europa

Venedig, Ca´Foscari University

https://www.unive.it/

Kurser som ges på engelska: www.unive.it/pag/35228/
Kurser i språket italienska: www.unive.it/pag/9915/

Universitetet har specialiserat sig inom fyra huvudområden som på olika sätt är kopplade till Venedig: ekonomi, främmande språk och litteraturer, humaniora och naturvetenskap. Universitetet ligger på en historisk plats i ett venetianskt gotiskt palats med utsikt över den bredaste kröken av Canal Grande. Universitet kan hjälpa till att förmedla boende.

University of Plymouth

https://www.plymouth.ac.uk/

Kurser: https://www.plymouth.ac.uk/international/exchange-opportunities/modules

Universitetet har program och kurser inom en rad olika ämnen på engelska. Plymouth ligger på Cornwalls kusten cirka tre timmar med tåg från London. Universitet kan hjälpa till att förmedla boende.

Humboldt University, Berlin, Tyskland

https://www.hu-berlin.de/en?set_language=en

Kurser på engelska: https://huwisu.de/courses/winter/
https://hic.hu-berlin.de/en/berlin-perspectives/courses

University of Groningen, Nederländerna

https://www.rug.nl/

Kurser på engelska:
https://www.rug.nl/ocasys/rug/vak/showpos?opleiding=3333

Universitetet erbjuder kurser på engelska inom litteratur, film och kulturstudier, historia, religionsvetenskap, kommunikation, lingvistik, datavetenskap, journalistik, internationella relationer, politik, ekonomi, konst och kultur, konsthistoria, arkeologi och antik historia och språkutveckling. Groningen är en mindre universitetsstad i Nederländerna cirka två timmar med tåg från Amsterdam.

Universitet i Oslo

https://www.uio.no/

https://www.uio.no/studier/program/#topic=&type=

University of Iceland

https://english.hi.is/

Kurser på engelska: https://ugla.hi.is/kennsluskra/index.php?tab=nam&chapter=exhange_course_list&kennsluar=current

Norden och Baltikum

Ämnet litteraturvetenskap ingår i Nordplus-nätverket Nordliks (Nordisk litteratur, kultur och språk). Du som läser litteraturvetenskap kan få stipendium för att läsa vid litteraturvetenskapliga institutioner i hela Norden.

Vill du åka till ett annat nordiskt- eller baltiskt land? Här hittar du alla lärosäten du kan åka till.

Sydafrika och Indien

Institutionen har ett Linnaeus-Palme-avtal med Teologiska fakulteten vid Stellenbosch University i Sydafrika. Det innebär att vi har möjlighet att skicka studenter från Göteborg och ta emot studenter från Stellenbosch.

Stellenbosch har en av de mest välrenommerade teologiska fakulteterna i Afrika och erbjuder en spännande möjlighet att få studera teologi i en helt annan kontext än den svenska, vidga perspektiven, skapa nätverk och få nya vänner.

Avtalet gäller företrädesvis studenter som läser religionsvetenskap och teologi på avancerad nivå eller är behöriga att börja studera ämnet på avancerad nivå den termin som utbytet sker. Studierna i Stellenbosch kan tillgodoräknas i din examen vid Göteborgs universitet.

En möjlighet för dig som vill studera i Indien är att gå via NCI (Nordic Centre in India) som Göteborgs universitet är medlem i och som arrangerar kurser i Indien.

Idé- och lärdomshistoria har avtal med UiO, Universitetet i Oslo. Avtalet gäller också Masterprogrammet Digital humaniora.

Sommarkurser

Vill du läsa en sommarkurs i Europa eller någon annanstans i världen?
Mer information om sommarkurser finns här.

Sidansvarig: Elin Widfeldt|Sidan uppdaterades: 2022-02-04
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportalen.gu.se/minastudier/lir/utbytesstudier/?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.gu.se%2F
Utskriftsdatum: 2023-06-08

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?