Till startsida

Ny student? Välkommen!

Vad kul att du har valt att studera vid Göteborgs universitet! Här har vi samlat information och länkar som hjälper dig komma igång med studierna. Tänk på att det här är generell information för alla nya studenter. Det kan finnas saker som är specifika för din institution eller fakultet.

Du hittar din institution eller fakultets webbsida på Mina studier.

Stegvis återgång till campus hösten 2021

Från och med höstterminens start påbörjas en anpassad och stegvis återgång till campusbaserad verksamhet. Alla kommer inte kunna komma tillbaka samtidigt, men målsättningen är att erbjuda viss campusbaserad undervisning inom samtliga programutbildningar under höstterminen 2021.

Du kommer få information från din utbildning om vad som gäller för just dig och dina studieformer.

Läs mer information om höstterminen 2021

 

Svara på ditt antagningsbesked

Till höst- och vårterminerna måste du logga in på antagning.se och tacka ja till din plats efter att du har fått det första antagningsbeskedet, annars förlorar du din plats.

Ditt antagningsbesked ser du på antagning.se

 

Titta på introduktionsfilmen om våra digitala tjänster

Under din studietid kommer du använda dig av olika tjänster och verktyg. Vissa digitala tjänster behöver du tillgång till redan innan kursstart. I filmen ger vi en kort introduktion till de vanligaste digitala tjänsterna för studenter. Fortsätter du läsa på sidan hittar du mer information och länkar.

Du kan läsa mer på Tjänster och verktyg på Studentportalen.

Aktivera ditt studentkonto

Som ny student vid Göteborgs universitet behöver du aktivera ditt studentkonto. Observera att aktivering kan göras från och med den 10:e augusti. Med studentkontot kan du logga in i Studentportalen, få tillgång till din e-post, systemet Ladok, wifi, beställning av GU-kort och mycket mer.

Om du har ett svenskt personnummer och inloggning till antagning.se,  eduID eller Freja eID Plus så kan du aktivera ditt studentkonto  på egen hand.

Om du inte har ett svenskt personnummer eller har ett svenskt personnummer men saknar inloggningsuppgifter till antagning.se, eduID eller Freja eID Plus kan du inte aktivera ditt studentkonto själv. Servicecenter kan då hjälpa dig att aktivera ditt studentkonto.

Registrera dig på din utbildning

För att behålla din plats måste du registrera dig till din utbildning i tid. Registreringen är obligatorisk för att du ska kunna börja på din kurs eller ditt program. Datum, tid och plats för registrering kan skilja sig mellan olika kurser och program.

Det är först när du är registrerad som du officiellt räknas som student den terminen och får delta i undervisningen på kursen. Registrering behövs även för att få studiemedel från CSN, kunna förnya ditt GU-kort, komma åt kurserna i Canvas samt skriva tentamen.

Registreringen sker antingen via Ladok för studenter eller vid institutionen som anordnar kursen eller programmet i samband med kursstart.

Hitta kursplan, litteraturlista och schema

Litteraturlista

Senast åtta veckor före varje kurs eller delkurs startar ska det finnas information om kurslitteratur. Inför nya kurser skickar många kursansvariga ut e-post med information om var du hittar kursens litteraturlista, men du kan också söka information på webben.

De flesta institutioner publicerar litteraturlistor tillsammans med kursplaner i en sökbar databas på gu.se.

Kursplan

Senast två veckor före start av kurs eller delkurs ska du ha tillgång till kursplan.

Schema

Senast två veckor före kursstart ska du som student ha tillgång till schema för kursen, inklusive tider för examination och obligatoriska moment. Schemat kan du själv söka fram i universitetets bokningssystem TimeEdit. Scheman i TimeEdit kan vara preliminära och kan förändras upp till två veckor innan kursstart.

Mina studier – information specifik för dina studier

Institutioner och fakulteter har egna sidor här i Studentportalen under ingången Mina studier. Där kan du hitta information som är specifik för dina studier.

 

Kolla att vi har rätt kontaktuppgifter till dig

För att du inte ska missa information från universitetet är det viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter till dig. I Ladok (ett system där du bland att registrerar dig på kurser och hittar dina studieresultat) anger du själv den e-postadress som du vill bli kontaktad på. Du ändrar till en annan e-postadress i Ladok under Mina uppgifter.

Om du inte har studerat på högskola/universitet tidigare kommer den e-postadress du angav vid anmälan på antagning.se att finnas i Ladok. Om du har studerat på ett annat lärosäte tidigare kommer samma e-postadress du hade då att finnas kvar.

Håll koll på skräppostmappen i din e-post så att ingen viktig information från din utbildning fastnat där.

Logga in i lärplattformen Canvas och ladda ner appen

Göteborgs universitet använder den digital lärplattformen Canvas.

Du måste vara registrerad på en kurs för att få full tillgång till Canvas, men du kan logga in så fort du aktiverat ditt studentkonto.

Canvas finns även att ladda ner som app.

 

Logga in på din e-post

Som student vid Göteborgs universitet har du ett personligt e-postkonto och en kalender knuten till ditt studentkonto.

Om du inte vill använda din studentmejl rekommenderar vi att du vidarebefordrar den till en e-post som du använder för att inte missa viktig information från universitetet.

Installera Zoom och testa din tekniska utrustning

Göteborgs universitet använder videomötesverktyget Zoom för att mötas på distans genom undervisning och andra studieformer. Zoom kan användas både för aktiviteter organiserade av lärare och samarbeten studenter emellan.

Du kan ladda ner Zoom till din dator, surfplatta eller telefon och du loggar in med ditt studentkonto.

Se till att du har de tekniska utrustning som behövs för att använda Zoom. När du installerar programmet kan du testa ljud och bild.

Beställ ditt GU-kort

GU-kortet fungerar som passerkort, bibliotekskort samt utskrifts- och kopieringskort. Som distansstudent behöver du i regel inte skaffa ett GU-kort.

Du kan beställa och hämta ut ditt GU-kort när som helst under din studietid så länge du har ett aktivt studentkonto. Det tar 2-4 arbetsdagar från beställning tills du kan hämta ditt kort.

På grund av covid-19 ber vi att du väntar med att hämta ditt GU-kort tills du:

  • behöver tillgång till låsta lokaler
  • behöver låna fysiska böcker på universitetsbiblioteket
  • behöver komma in i vissa bibliotek som kräver GU-kort
     

Passerfunktionen på kortet fungerar när du har en aktiv kursregistrering. Läs mer om öppettiderna på din fakultet via länken nedan.

För utskriftstjänsten och universitetsbibliotekets digitala resurser kan du använda ditt studentkonto.

Observera att GU-kortet ger inte studentrabatter, för det behövs ett Mecenatkort.

 

Ta del av information som är specifik för din utbildning

Det kan finnas information som är specifik för din utbildning, institution eller fakultet - exempelvis kontaktuppgifter, öppettider eller vad som gäller för din utbildning vid terminsstart.

Om du loggar in i Studentportalen finns det en länk till den institution du är registrerad på under Profil & inställningar. Via flervalsmenyn på sidan Mina studier kan du välja ditt program om du läser ett program eller hitta din institution via Övrig utbildning om du läser en fristående kurs.

Gå till Mina studier

Studentlivet

Studentlivet är mycket mer än bara studierna. Vid Göteborgs universitet finns det fyra studentkårer som i sin tur har massor av olika studentföreningar, pubar och arrangemang knutna till sig. Studentkårerna arrangerar varje år olika välkomstaktiviteter för nya studenter.

Välkomstaktiviteter

På grund av covid-19 kommer inte terminsstarten se ut som den brukar. Det är upp till varje enskild utbildning att planera hur studierna ska börja för just deras studenter - vilket påverkar studentkårernas arrangemang för nya studenter.

Du får information från din utbildning om vad som gäller för dina studier. Håll utkik på din studentkårs webb och i sociala medier för att ta del av deras planer inför terminsstarten.

 

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2021-06-14
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportalen.gu.se/ny-student/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2021-10-22

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?