Till startsida

Ny student

Välkommen till Göteborgs universitet! Vad kul att du har valt att studera hos oss. Här har vi samlat information och länkar som hjälper dig som just blivit antagen att komma igång med studierna.

Det här är generell information som gäller för alla nya studenter. Det kan finnas ytterligare information som är specifik för din institution, fakultet eller utbildning.

Du hittar din institution eller fakultets webbsida på Mina studier.

Det här behöver du göra som ny student

 • Svara på ditt antagningsbesked

  Antagningsbeskedet kommer i juli om studierna börjar på höstterminen, och i december om studierna börjar på vårterminen.

  När det första urvalet är klart får du ett mejl om att du ska logga in och läsa ditt antagningsbesked på antagning.se. Om du har blivit antagen eller står som reserv, måste du tacka ja för att behålla din plats.

  Deltar du i en antagningsomgång som bara har ett urval (exempelvis antagning till sommarkurser) behöver du inte tacka ja till din plats. Detta framgår i ditt antagningsbesked.

  Ditt antagningsbesked finns på antagning.se

 • Aktivera ditt studentkonto

  Som ny student vid Göteborgs universitet behöver du aktivera ditt studentkonto. Studentkontot kommer du att använda under din studietid för att logga in på olika system, bland annat Studentportalen, lärplattformen Canvas och Ladok för studenter. Du behöver även ett studentkonto för att få tillgång till din studentmejl, för att beställa GU-kort och för att använda universitetets wifi Eduroam.

  Observera att du bara kan hämta ut ditt studentkonto från ett visst datum innan skolstarten. Inför vårterminen 2022 kan studentkonto aktiveras från den 2 januari.

  Läs om hur du aktiverar ditt studentkonto

 • Registrera dig på din utbildning

  För att behålla din plats måste du registrera dig på din utbildning i tid. Registreringen är obligatorisk för att du ska kunna börja på din kurs eller ditt program.

  Det är först när du är registrerad som du officiellt räknas som student den terminen och får delta i undervisningen på kursen. Registrering behövs även för att få studiemedel från CSN, kunna förnya ditt GU-kort, komma åt kurserna i Canvas samt skriva tentamen.

  Registreringen sker antingen via Ladok för studenter eller vid institutionen som anordnar kursen eller programmet i samband med kursstart. Datum, tid och plats för registrering kan skilja sig mellan olika kurser och program.

  Så gör du för att registrera dig på kurs

 • Kolla upp ditt schema och när din utbildning börjar

  Senast två veckor före kursstart ska du som student ha tillgång till schema för kursen. Schemat kan du själv söka fram i universitetets bokningssystem TimeEdit.

  Scheman i TimeEdit kan vara preliminära och kan förändras upp till två veckor innan kursstart.

  Schema

 • Hitta kursplan och litteraturlista

  Senast två veckor före start av kurs eller delkurs ska du ha tillgång till kursplan. Till varje kurs finns även en litteraturlista, denna ska finnas tillgänglig senast åtta veckor före varje kurs eller delkurs startar.

  Inför nya kurser skickar många kursansvariga ut e-post med information om var du hittar kursens litteraturlista, men du kan också söka information på webben. De flesta institutioner publicerar litteraturlistor tillsammans med kursplaner i en sökbar databas på gu.se.

  Hitta kursplan och litteraturlista (gu.se)

 • Logga in på lärplattformen Canvas

  Göteborgs universitet använder den digitala lärplattformen Canvas. I Canvas hittar du kursytor för pågående kurser, här kan du till exempel hitta föreläsningsmaterial, inlämningsuppgifter och omdömen/resultat på kursen.

  Du måste vara registrerad på en kurs för att få full tillgång till Canvas, men du kan logga in så fort du aktiverat ditt studentkonto. Canvas finns även att ladda ner som app.

  Information om Canvas lärplattform

 • Beställ ditt GU-kort

  GU-kortet är universitetets multifunktionskort. Det fungerar som passerkort, bibliotekskort på Universitetsbiblioteket och som utskrifts- och kopieringskort.

  För att kunna beställa ett GU-kort måste du ha ett aktivt studentkonto vid Göteborgs universtiet. Du som studerar på distans behöver i regel inte skaffa ett GU-kort.

  Läs mer och ansök om GU-kort

  Om GU-kort och bibliotekskort (Universitetsbiblioteket)

 • Din studentmejl och kontaktuppgifter till dig

  Som student vid Göteborgs universitet har du tillgång till en studentmejl som är densamma som ditt studentkonto, följt av @gu.se (gus•••••@gu.se).

  Om du inte vill använda din studentmejl rekommenderar vi att du vidarebefordrar den till en e-post som du använder för att inte missa viktig information från universitetet.

  Vilken e-post vill du att vi kontaktar dig på?

  För att du inte ska missa viktig information från universitetet är det viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter till dig. Du anger själv vilken e-post du vill bli kontaktad på i systemet Ladok för student.

  Om e-post, kalender, dokument och lagring

  Så ändrar du kontaktuppgifter

Om välkomstaktiviteter och studentkårer

Din start av studentlivet handlar om mer än att bara komma igång med studier och föreläsningar!

Vid terminsstart arrangeras flera olika välkomstaktiviteter för nya studenter, där du får möjlighet att lära känna andra nya studenter och studentlivet i Göteborg. Vid Göteborgs universitet finns det fyra studentkårer som ordnar välkomstaktiviteter. Vilken kår du tillhör beror på vad du pluggar.

Din studentkår står även på din sida under hela din studietid. Studentföreningarna har till uppgift att värna dina intressen, både i och utanför föreläsningssalarna.

På grund av covid-19 kanske inte alla aktiviteterna vid terminsstarten kommer att se ut som de brukar. Du får information från din utbildning om vad som gäller för dina studier. Håll utkik på din studentkårs hemsida och i sociala medier för att ta del av deras planer inför terminsstarten.

Hitta din studentkår vid Göteborgs universitet

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2021-11-08
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportalen.gu.se/ny-student/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2022-01-18

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?