Länkstig

Ny lagringsgräns för OneDrive i Microsoft 365

Publicerad

Från och med den 1 april gäller en lagringsgräns på 50 GB för OneDrive i Microsoft 365 för studenter. Om du lagrar mer än 50 GB på OneDrive behöver du ta bort filer för att fortsatt kunna använda all funktionalitet i verktyget.

Microsoft 365 och lagring

Som student vid Göteborgs universitet har du tillgång till olika molntjänster inom Microsoft 365, bland annat fillagring via OneDrive. 

Från och med 1 april gäller en lagringsgräns på 50 GB för filer som lagras i OneDrive. Om du använder mer lagringsutrymme: 

  • Kan du inte ladda upp, redigera eller synkronisera nya filer till OneDrive. 

  • Blir filerna i din OneDrive bli skrivskyddade, ”read only”. Dina befintliga filer finns kvar, men går bara att läsa, ladda ned eller ta bort. 

Granska din lagring innan den 1 april 

Några få studenter ligger idag nära eller över lagringsgränsen på 50 GB. Det är därför viktigt att du se över hur mycket lagringsutrymme du använder. Om din lagring är under 50 GB behöver du inte göra något. 

Om du ligger nära eller över den nya lagringsgränsen på 50 GB måste du innan den 1 april frigöra utrymme för att kunna använda din OneDrive som vanligt. Detta gör du genom att ta bort filer från OneDrive. 

Så gör du för att komma tillbaka under lagringsgränsen: Microsoft 365 om att hantera lagring i OneDrive 

Så kan du optimera din lagring 

Radera eller flytta filer som du inte längre använder i OneDrive, till exempel gamla eller onödiga filer (som uppgifter från förra årets kurser) och stora filer som du inte längre behöver (som videor). 

Det är också bra att ha som riktlinje att bara lagra filer som har med studierna att göra på din student-OneDrive. Flytta eventuella personliga filer som är sparade i universitetets OneDrive till en privat lagringsplats.